Avaimet Käteen Talolla voit hyödyntää valmiita talomallejamme, tehdä niihin muutoksia tai suunnitella arkkitehdin avustuksella täysin omanlaisen kodin.
Jos et ole arkkitehti, mutta haluat kuitenkin vaikuttaa kotisi pohjapiirrokseen ja tilasuunnitteluun, auttaa jos sinulla on selkeä kuva siitä, miten kodin tulee palvella asukkaitaan. Kun sinulla on selkeä idea, ammattilaisten on helpompi rakentaa koti vastaamaan säädöksiä ja turvallisuusvaatimuksia.
Pohdi tarkkaan mikä on elämäntilanteesi? Tuleeko taloon mahtua kasvava perhe, vai onko lapset lentäneet pesästä? Tuleeko kodista aikuisen oma pyhitetty tila?
Makuuhuoneet
Makuuhuoneissa on muutama nyrkkisääntö: perusmakuuhuoneelle tulee varata vähintään 10 neliötä ja päämakuuhuoneelle kannattaa varata 14 neliötä. Tarvitseeko makuuhuoneeseen mahtua jossain vaiheessa myös vauvan sänky tai työpöytä?
Kuinka paljon säilytystilaa tarvitaan makuuhuoneisiin? Suunnittele myös varhaisessa vaiheessa, mitä haluat nähdä ensimmäiseksi kun astut huoneeseen. Pohdi myös tuleeko huoneeseen tarpeeksi luonnonvaloa ja mistä suunnasta aurinko paistaa aamuisin.
Olohuone
Olohuone suunnitellaan omakotitalossa usein sen mukaan mitä seinän toisella puolella sijaitsee – minkälainen piha on suunnitteilla? Tuleeko olohuoneesta suoraa käyntiä pihamaalle? Pihan ja ikkunoiden lisäksi kannattaa myös huomioida muut kiintopisteet kuten mahdollisen takan paikka (varaa myös järkevä paikka polttopuille!). Istumajärjestys suunnitellaan sen mukaan, että kaikki vieraat näkee ilman alati kääntyvää pöllö-päätä, ja kulkemiselle on varattu tarpeeksi tilaa.
Keittiö ja ruokailutila
Mitä kautta keittiöön tullaan ja pääsekö sinne kätevästi ruokakassien kanssa? Halutaanko ruokailu oleskelutilojen yhteyteen vain pyhitetäänkö ruokailulle omaa rauhaa? Ruokailutilan ja keittiön välinen etäisyys kannattaa ottaa huomioon mm. pöydän siivoamisessa tai kattamisessa. Pohdi myös, kuinka paljon työtilaa tarvitset keittiössäsi. Jos keittiössä kokkaa useampi kuin vain yksi perheenjäsen, ota myös huomioon keittiön malli; I-, U- vai saareke? Huomioi myös esim. kodinkoneiden hiljaisuus, jos kyseessä on avokeittiö.
WC-tilat
WC-tiloja on ideaalisti talon jokaisessa kerroksessa ja pääkerroksen WC tulisi toimia esteettömänä esim. pyörätuolia käyttävälle. Huomioi mihin WC:n ovi aukeaa – haluaako olohuoneen sohvalta nähdä suoraan WC-tiloihin? Varaa pienelle WC:lle ilman suihkua n. 3 neliötä tilaa.
Suihkut ja sauna
Montako suihkua tarvitsette ja pitääkö talossa olla useampi suihku eri huoneissa, vai voiko yksissä suihkutiloissa olla vaikkapa 2 suihkua? Yhdelle suihkulle kannattaa varata n. 1,2 x 1,2 metrin tila. Pohdi myös yksityisyyskysymyksiä; tarvitseeko suihkun olla kylpytilojen oveen nähden ”nurkan takana”? Huomioi myös mm. kuivat kulkureitit ja pohdi haluatko seinään upotettuja säilytysratkaisuja pesuainepulloille.
Saunassa tulee ottaa huomioon ensisijaisesti paloturvallisuus. Puukiuas vaatii suojaetäisyyksiä. Montako ihmistä saunaan tulisi mahtua kerralla? Haluatko saunaan ikkunan, tai tulisiko saunasta päästä helposti ulkosalle vilvoittelemaan? Huomioi myös tilaa vaatteiden vaihdolle.
Huomioi kustannustehokkuus vesipisteiden sijoittelussa esim. talon muihin vesipisteisiin nähden.