Kaikki kirjoituksetRakennusvinkit

Sudenkuopat rakennusprojektin alussa

By 1.2.2016 tammikuu 5th, 2018 No Comments

Asiakkaat hakevat usein tarjousta täysin valmiiksi tehdylle talolle. He myös toivovat, että siitä olisi heille mahdollisimman vähän vaivaa. Asiakas tietää itsekin, että ei kerta kaikkiaan osaa rakentaa taloa ja vaikka jotain osaisikin, se kestää luvattoman kauan.

Talo halutaan täysin valmiiksi asti tehtynä ja sellaista tarjousta usein lähdetään pyytämään. Asiakkaan suositellaan hakevan kilpailevia tarjouksia vertailua varten. Kun kilpailutus on tehty ja tarjoukset saatu, alkaa itse talomallien ja pohjapiirrosten vertailu. Usein lopputuloksena on ”loppusummia” laidasta laitaan; erittäin halpoja ja erittäin kalliita ja vielä vähän jotakin siltä väliltä.
Jo ensimmäisessä vaiheessa rakennusprojektia mennään väärälle polulle, koska toinen toimittaja antaa kattavan tarjouksen, kun toinen taas hyvin vaillinaisen tarjouksen. Tarjoukset eivät siis ole vertailukelpoisia.

Toisessa tarjouksessa on perustus, maansiirto ja paalutus mukana ja toisessa ei.  Nämä em. kokonaisuudet kuitenkin ovat talon kustannuksista merkittävä osa (n. 20%). Jos näitä kokonaisuuksia ei tarjouksessa selvästi lue, eivät ne myöskään kuulu tarjoussisältöön ja silloin hinnan tuleekin olla selvästi edullisempi.

Monessa tapauksessa totuus on se, että yritykset eivät pysty tarjoamaan todellista avaimet-käteen-taloa täysin valmiiksi tehtynä, silloin sorrutaan vähättelyyn ja jätetään asiakkaalle puhtaasti kertomatta todellista toimitussisältöä. Usein mm. maansiirtotyöt ”unohtuvat” toimituslistalta. Myyjä saattaa sanoa että “kone heiluu siinä muutaman päivän – eihän se maksa juuri mitään”. Todellisuudessa konetöitä tulee helposti 10 000 eurolla, sorat ja sepelit toisen mokoman ja sitten pitäisi vielä asentaa ulkopuoliset putkitukset ja kaivot ja tehdä niiden alustavat työt. Jos mielikuva on, että maansiirtotyöt maksavat muutaman tuhat euroa ja loppulasku maansiirrosta onkin 25 000€, on silloin koko projektin budjetti jo lähtökohtaisesti pielessä.

Aivan liian usein kuuleekin että ”asiakas luuli” ja että “myyjä sanoi niin” mutta sopimus on sopimus ja sitä noudatetaan molemmin puolin. Jos sopimuksessa ei selvästi lue esimerkiksi ulkopuoliset putkitukset ja kaivot, ulkopuolisten LVI-töiden valvonta tai suunnittelu, sorat tai sepelit niin ne eivät myöskään kuulu sopimukseen. Meillä ne kuuluu.

Kun halutaan vaivaton rakennusprojekti ja pitävä budjetti, on myös sopimusten oltava hyvin selkeitä. Selkeä sopimus auttaa myös pankkia tekemään myönteisen ratkaisun rahoituksesi suhteen.

Vinkkini kaikille rakentajille: mikä on hinnaltaan liian hyvää ollakseen totta, ei ole totta.

Voit tutkia toimitussisältöä talonrakentajan oppaastamme, josta löytyy 3-sivuinen toimitussisällön vertailutaulukko.