Kaikki kirjoituksetOmat kohteemmeRakennusvinkitSisustusvinkit

Käytännöllisyys ja luonnonmateriaalit

By 10.2.2017 tammikuu 5th, 2018 No Comments
2-kerroksinen 164 m2 omakotitalo Kaarinassa
4mh (sis. päämakuuhuoneen)
Kylpyhuone/sauna- osasto
2 erillistä WC:tä
Kodinhoitohuone
Terassi alhaalla, ja yläkerrassa oma terassi
Autotalli
Maalämpö ja yläkerrassa viilennys

Tämä koti oli parin ensimmäinen omakotitalo, sekä ensimmäinen koti pienelle tyttärelle. Asukkaat lähtivät rohkeasti rakennusprojektiin tyttären ollessa matkalla; tonttikaupat tehtiin juhannuksena 2015 ja 2016 maaliskuussa työt aloitettiin tontilla. Tavoitteena oli päästä ”jouluksi kotiin”, ja 16.12.2016 olikin muuttopäivä.

Pari katsoi ensin rivitaloja pitkään, mutta pikkuhiljaa haave omasta uudesta omakotitalosta kypsyi. Kun miehen kotiseudulta Kaarinasta vapautui tontteja myyntiin, asiat liikahtivat nopeasti eteenpäin. ”Kilpailutimme muutamia talotoimittajia. Tutun tuttu suositteli Avaimet Käteen Taloa, ja lopulta kokonaisuus ratkaisi päätöksen. Saimme kaiken kerralla ja joustavasti- esim. autotallia ei tarvinnut etsiä muualta erikseen. “

Kodissa tärkeintä oli käytännöllisyys ja luonnonmateriaalit. Tyylisuuntana oli skandinaavinen ja simppeli. Inspiraatiota haettiin mm. sisustusblogeista sekä Pinterestistä. Luonnonläheisyys näkyy mm. lattian rouheassa tammilankkuparketissa sekä keittiön puuelementeissä ja saunan magnolian käytössä. Kodista haluttiin myös avara ja valoisa. Kodin suuret ikkunat tuovatkin ihanasti valoa sisään Suomen harmaina talvipäivinäkin. Keittiöön lisättiin alkuperäisistä suunnitelmista puuttuva korkea ja kapea ikkuna sekä yläkerran päämakuuhuoneesta muokattiin yhden ikkunan kokoa. Alakerran elintilojen täyskorkeat ikkunat olivat talomallin mukaiset.

Keittiö

Puustellin keittiö valittiin kotiin asukkaan toiveiden mukaisesti. Alkuperäisissä piirroksissa keittiö oli hieman eri mallinen, mutta Puustellin suunnittelijan kanssa pohjaa hieman muutettiin. Värimaailmaan inspiraatio oli löytynyt jo aiemmin Pinterest-kuvasta. Kodin asukkaat toivoivat luonnonmateriaalien näkyvän myös keittiössä. Keittiön puuosat ovat tammea, ja tiskipöydän työtaso on kvartsikomposiittia. Saarekkeessa on induktioliesi ja laatikoissa hidastukset. Iso osa keittiön ilmettä oli päätös integroida jääkaappi-pakastin sekä tiskikone. Keittiö suunniteltiin toimimaan niin, että siinä on hyvä kokata yhdessä ja se on käytännöllinen. Asukkaat eivät myöskään halunneet liikaa turhaa tilaa keittiöön.

Märkätilat

Alkuperäisessä talomallissa WC oli kylpyhuoneen yhteydessä, mutta asukkaat halusivat sen tilalle pukutilan saunan yhteyteen. WC siirtyikin erikseen omaan sijaintiin, joka toimii hyvin arjessa. Kylpyhuoneeseen tehtiin myös tilaa poreammeelle, joka oli erityisesti kodin herran toive. Sauna otettiin SunSaunalta, ja valmistaja teki vielä toiveiden mukaan pukeutumisalueen penkin ja hyllyt samasta magnolia-puusta kuin saunan lauteet ja kylpyhuoneen katto. Näin ilme pysyi yhtenäisenä ja tunnelma ihanan lämpimänä. Hauskana yksityiskohtana suihkutilan lattiassa laatoitettuna kompassiruusu.

WC-tiloissa kiinnitettiin huomiota monipuoliseen valaistusratkaisuun; käytettävissä on säädettävä yleiskattovalaisin, sekä peilin takaa tuleva kirkas valo.

Kodinhoitohuone haluttiin pitää erillisenä tilanaan ja yksi täyskorkeista kaapeista korvattiin vaaterekillä, sekä istuinpenkillä. Tilassa on lattian tasolta korkeammalle sijoitettu pesukone selän säästämiseksi, joka toimii myös kuivaajana. Kun erillistä kuivaajaa ei tarvita, jäi reilusti enemmän kaappitilaa. Alkuperäisestä pohjapiirroksesta kodinhoitohuonetta suurennettiin ja muokattiin toimintojen järjestystä asukkaan toiveiden mukaiseksi.

Portaat

Portaat päätettiin lopullisesti, kun ammattimies tuli vierailemaan kodissa ja näyttämään mallipaloja. “Alun perin suunnittelimme puisia tolppia, mutta päädyimme lasikaiteisiin puuelementeillä – tämä on osoittautunut erittäin hyväksi päätökseksi. Porrasvalmistaja teki myös penkkiin kannen eteiseen samasta puusta, jotta tilat olisivat yhtenäiset.”

Rakennusprosessista

“Rakennusprosessi sujui todella hyvin. Kotimme timpuri oli ystävällinen ja hänen kanssaan sai aina sovittua muutokset helposti. Kodin yksityiskohtia muuteltiin vielä loppuvaiheessakin jonkun verran; takan piti olla alun perin varaava takka, joka olisi ollut isompi ja hallitsevampi mutta lopulta vaihdoimme pienempään kiertoilmatakkaan, joka oli myös visuaalisesti kevyempi. Olimme suorapuheisia koko rakennusprosessin ajan, joten erityisiä ongelmia ei päässyt syntymään.”

Avaimet Käteen Tiimi toivottaa onnea uuteen kotiin!