Kaikki kirjoituksetSisustusvinkit

Haastattelussa sisustussuunnittelija Linda Baki

By 1.12.2016 tammikuu 5th, 2018 No Comments

Haastattelussa Avaimet Käteen Talon sisustussuunnittelija, Linda Baki.

Avaimet Käteen Talolla rakennusprojektiin kuuluu automaattisesti sisustussuunnittelijan apu – hänen tehtävänään on auttaa Sinua tekemään aikaa kestäviä ja käytännöllisiä ratkaisuja, sekä antamaan vinkkejä tyylikkääseen toteutukseen. Suunnittelija auttaa mm. keittiön valinnassa, seinä-, laatta- ja lattiapintojen valinnassa sekä neuvoo sinua mm. valaistuksen suunnittelussa. Lisäpalveluna voit neuvotella koko kotisi irtosisustuksen suunnittelusta huonekaluista tekstiileihin saakka.

Missä autat asiakasta?

Autan tulevaa asukasta kokonaisuuden hallinnassa – siinä että projekti pysyy kasassa ja talon kokonaisilme noudattaa haluttua linjaa. Yhdenmukaisuus ja projektin sujuva eteneminen ovat tässä vaiheessa tärkeimpiä tehtäviäni.

Mitä kodin suunnittelussa pitää ottaa huomioon?

Rakennusteknisten asioiden lisäksi on erittäin tärkeää ottaa huomioon tilojen muunneltavuus ja toiminnallisuus. Etukäteen olisi hyvä suunnitella mitä toimintoja tiloissa kaivataan: toimiiko joku huone lasten leikkihuoneena ja toisena päivänä kotitoimistona? Mitä huoneissa halutaan tehdä ja minkälaista tunnelmaa sinne kaivataan? Valaistus on myös erittäin tärkeä osa huoneiden toimivuuden suunnittelua.

Mitä kodin suunnitelman toteutuksessa pitää ottaa huomioon?

Kannattaa pohtia kuinka paljon tilojen tulee joustaa vuosien varrella. Rakennetaanko nyt huone vauvalle, jonka pitää toimia myöhemmin myös kasvavan teinin huoneena? Halutaanko ruokailuryhmän tai olohuoneen istumapaikkojen mahdollisuuksiin joustavuutta? Kestävien materiaalien valinta ja ammattimainen asennus ovat myös hyvän suunnittelun A ja O.

Yleiset virheet tai sudenkuopat?

Yksinkertaisesti se, että asioita ei ole mietitty tarpeeksi tarkkaan tai tarpeeksi ajoissa. Siinä minä olen auttamassa asiakasta. Tilojen valaistus jää usein myös puolitiehen; vasta kodissa hetken asumisen jälkeen tajutaan, että tarvitaan lisää työvaloa vaikkapa keittiön tasojen yhteyteen tai ei pohdita, miten vaikkapa seinien tai lattian sävyt eroavat eri valaistuksessa ja eri vuodenaikoina. Myös käytännöllisyys esim. lemmikki-perheissä kannattaa pohtia tarkkaan. Kosteissa tiloissa ei materiaaleissa kannata hirveästi pihistellä, eikä myöskään tarvitse mennä toiseen ääripäähän. Yleinen ongelma tilasuunnittelussa on liiallinen trendien seuraaminen, jolloin tiloihin voi kyllästyä nopeasti. Kiinteät elementit kannattaa suunnitella suhteellisen ajattomiksi, trendejä voi tuoda kotiin helpommin muutettavilla elementeillä.

Trendeistä puheenollen, mikä on IN tällä hetkellä?

Luonnonmateriaalit kautta linjan. Lattioissa suositaan parkettia ja vaikkapa korkkia ennemmin kuin laminaattia. Myös maanläheiset sävyt ja erilaiset luonnolliset tekstuurit näkyvät sekä kylpyhuoneen laatoissa, että vaikkapa keittiön luonnonkivi-työtasoissa. Betonimaiset pinnat jatkavat suosiotaan. Yksittäisenä elementtinä aamiaiskaapit ovat kovassa nousussa – eivätkä turhaan. Niihin saa kätevästi piiloon kahvin- ja vedenkeittimet, leivänpaahtimet ja muun työtasoilta tilaa vievän. Kiintosäilytyksessä ollaan siirtymässä pois korkeakiiltoisista materiaaleista ja suositaan mattapintoja tai käytetään peiliovia avaamaan tiloja. Myös liukuovet mm. monikäyttötiloissa tai WC-tiloissa yleistyvät taas, koska ne säästävät tilaa. Kylpyhuoneissa suositaan seinään upotettuja hyllyjä pesuaineille, kaarevia seinäpintoja, LED-valojen hyödyntämistä suihkutiloissa ja saunassa, sekä lasiseinää saunan ja suihkutilojen välissä. Kiukaat ovat osana sisustusta ja monesti ”upotettuna” lauteiden tasalle.

Mitä suosit itse sisustuksessa tällä hetkellä?

Peräänkuulutan suunnittelussa nimenomaan ajattomuutta ja luonnonmateriaaleja. Luonnonsävyt sopivat automaattisesti yhteen ja niitä on helppo yhdistellä tehosteväreihin. Ylipäätään suosin sisustuksessa erilaisia värejä ja tekstuureja – tilat saavat olla myös iloisia ja värikkäitä.

Minkä neuvon annat tuleville asiakkaille?

Ei kannata arastella suunnittelijan käyttämistä ja hyödyntämistä omassa taloprojektissa. Muista ilmaista rohkeasti oma mielipiteesi ja kerro toiveistasi ja ideoistasi, vaikka et olisi aivan varma, miten se käytännössä toteutuu – ammattilaiset osaavat kyllä ehdottaa sopivia toteutustapoja.

Linda Baki/ LB Design

Kuvat Pinterestistä:
Adoromagazine.com
Ainutlatuinen.blogspot.com
Decoist.com
DecorPad
Flickr.com
Homestethics.net
Jeleba.com
paperoranger.tumblr.com
Poggenpohl Kitchens
Residencemagazine.se
Sugarandcloth.com
Topps Tiles
uneetoiledansleciel.tumblr.com
Unique Home